2007. augusztus 23.

Index - AdBlock

Elképesztő amit az Index csinált. Röviden a történet: valaki megosztotta a blogján a látogatóival, hogy hogyan lehet a reklámokat kiszűrni / blokkolni több oldalon, így az Index oldalán is. Az Index, Magyarország vezető internetes portálja erre azt találta ki, hogy megfenyegeti a renitens bloggereket, hogy amennyiben nem szedik le 15 napon belül a kis szűrőlistájukat (amiben ugye az Index reklámszerverei is benne vannak), büntetőfeljelentést tesznek és
kártérítési igényt támasztanak, amelynek megfizetésének jogi úton való
kikényszerítését haladéktalanul megkezdik
. (Bővebben: Engem most be akar perelni az Index)

Ez az egész olyan, mintha perrel fenyegetne az RTL klub valakit azért, mert az közzétette, hogy a tévéhez lehet távirányítót is használni, amivel le lehet némítani a készüléket, ha épp reklám van.

És ami még gusztustalanabbá teszi az Indexet a szememben az az, hogy valószínűleg úgy kalkuláltak, hogy csóri bloggerek úgysem fogják perre vinni a dolgot, hanem szép csendben leveszik az inkriminált tartalmat. Tehát egy egyszerű fenyegetés, egy szimpla blöff volt az egész. Mert ha mégis vállalnák a pert, akkor gyanítom, hogy az Index húzta volna a rövidebbet. És nem csak azért mert a nyilvánosság előtt elég hülyén jönne ki, hogy a szabadság csimborasszóját jelentő Index szerencsétlen egyetemistákat perel be, és rajtuk veri el a port a profitkimaradásért, hanem azért is mert meg se nyernék a pert.

'Az Ön által fejlesztett karbantartott és terjesztett, tehát harmadik
személyek, felhasználók számára elérhetővé tette reklámszűrő
szoftverrel Ön többek között a társaságunk által üzemeltetett
weboldal tartalmát is megváltoztatja.

A Btk alapján cselekményével megvalósítja a számítástechnikai
rendszer és adatok elleni bűncselekményt, amely az alábbi büntetési
tételekkel büntethető.'


Az első mondat - az egész támadás alapja - nem csak nyelvtanilag, de tartalmilag sem állja meg a helyét. Ugyanis a tartalom nem változik meg a reklámszűrő hatására - a forráskódot ti. nem írja át -, csak egy része éppenséggel nem látszik. Az Index szerverére – tehát rendszerére ill. adataira pedig pláne nincs hatása az AdBlock nevű Firefox extension-nek.

Azzal viszont, hogy a megfenyegetett blogokon nyilvánosságra hozták a felszólító levelet, elég kellemetlen helyzetbe hozták az Indexet. Csak a nyilvános bocsánatkérés maradt, mint legkevesebb kárt okozó opció. Ami meg is történt, persze kényszerből. Így szegényebbek lettek egy illúzióval azok, akik azt hitték, hogy az Index még mindig pár bohókás fiatal szabadgondolkodó kezében van, nem pedig ugyanolyan profitorientált üzletemberek kezében, mint amilyenek bármelyik másik nagyvállalat élén állnak.

Ja és a lényeg:
- Firefox letöltése
- és hozzá az AdBlock kiterjesztés letöltése

Nincsenek megjegyzések: